martes, 31 de marzo de 2009

Pescadors del Maresme denuncien que Medi Ambient ‘destrossa’ l’ecosistema marí amb la regeneració de platges

La confraria de pescadors d’Arenys de Mar ha posat el crit al cel arran de l’anunci que va fer la setmana passada el Ministeri de Medi Ambient, que s’ha compromès amb els municipis costaners del Baix Maresme a regenerar les platges afectades pel temporal de Sant Esteve. Segons els pescadors, tornar a dragar el fons marí per posar sorra a les platges significaria una despesa econòmica que, a la llarga, no serveix per recuperar aquests espais i, a més, destrossaria l’ecosistema de la zona. Tot i això, fonts de la Delegació del govern espanyol a Catalunya han assegurat que encara no s’ha decidit de quina manera es recuperaran les platges i que la decisió final es discutirà amb els alcaldes i el sector.
El secretari general del Mar del Ministeri de Medi Ambient, Juan Carlos Martín Fragueiro, es va reunir la setmana passada amb els alcaldes dels pobles costaners del Baix Maresme –Cabrera de Mar, Mataró, Vilassar de Mar, Premià de Mar i Masnou– per anunciar-los que el Ministeri deixarà les platges en condicions abans del pròxim estiu.
Es repararan les destrosses provocades pel temporal del mes de desembre passat i es posarà sorra a les platges. A més, es farà un estudi del litoral maresmenc per trobar una solució definitiva al problema de la maca de sorra. Des de la Delegació del govern espanyol a Catalunya, asseguren que encara no s’ha decidit com es farà aquesta recuperació de les platges i diu que es buscarà una solució de consens.
Tot i això, els pescadors de la zona recorden que fa vint anys que Medi Ambient està dragant el fons marí per regenerar les platges. El patró major de la confraria d’Arenys de Mar, Mauricio Pulido, explica que des de 1986 ja s’han fet vuit regeneracions i recorda que de l’última, del 2005, ja no en queda res. Són inversions, alerta, molts cares i que ‘no serveixen per a res’.
Els pescadors també denuncien que aquestes actuacions ‘destrossen’ l’ecosistema marí i, per tant, deixen el mar sense peixos, afectant de manera molt negativa el seu negoci. En aquest sentit, Pulido lamenta que l’Estat no valori l’esforç del sector per recuperar de forma natural el banc de petxina lluent afectat per les regeneracions.
Amb aquest objectiu, Generalitat i pescadors van acordar una veda d’un any i mig per a la pesca d’aquest mol·lusc, que finalitza el pròxim 31 d’agost. Tot i això, si ara es torna a dragar el fons marí ‘tampoc hi haurà res a pescar’, alerta Pulido. ‘És lamentable que el Ministeri que ha de defensar els interessos dels pescadors i vetllar pel medi ambient sigui el que destrossi el medi ambient’, ha etzibat.
El patró major d’Arenys ha dit que aquest tipus d’obres ‘no tenen cap sentit’ i avança que els pescadors estan disposats a portar el cas davant la fiscalia de Medi Ambient per si hi troba algun indici de delicte ecològic. Paral•lelament, les tres confraries de pescadors del Maresme –Arenys, Mataró i Masnou– estan promovent la creació d’una plataforma per a la defensa del medi ambient a la comarca.
Els pescadors també han volgut deixar clar que no estan en contra de les platges i proposen que siguin els ports els que paguin el traspàs de sorra acumulada al costat de llevant d’aquestes construccions. ‘De fet, la llei ho contempla’, exclama Mauricio Pulido. El sector també aposta per la construcció d’espigons submergits que eviti que la sorra que s’aboqui torni a marxar quan hi hagi temporals.

Font: http://www.cafeambllet.com/press/?p=5274

No hay comentarios: