viernes, 19 de diciembre de 2008

El Govern desencalla l'obra del dic submarí.


1. • Medi Ambient ordena accelerar la construcció del mur en quatre platges
2. • Els canvis per mirar de reduir l'impacte ambiental han endarrerit els treballs

DAVID PLACERBARCELONA
El Ministeri de Medi Ambient ha ordenat reprendre com més aviat millor la construcció del mur submarí en quatre platges de Barcelona (Bogatell, Mar Bella, Nova Mar Bella i Llevant) per evitar l'onatge al litoral i la fuga de sorra durant els temporals. El projecte, que preveu un dic submergit de vuit metres d'altura, va ser paralitzat fa més d'un any perquè l'ajuntament va encarregar un estudi per descartar problemes de contaminació i d'insalubritat a causa d'una menor renovació de l'aigua.Els dubtes sobre la possible acumulació d'escombraries al fons marí i l'augment de la temperatura de l'aigua havien fet que el consistori barceloní sol.licités començar l'obra en una sola platja (Mar Bella o Bogatell) per analitzar resultats. Si no sorgeixen problemes de salubritat, el mur s'estendrà a la resta de platges olímpiques, tret de la Nova Icària, que ja està resguardada dels temporals per l'espigó.L'ajuntament també havia demanat rebaixar un metre l'altura dels dics (de dos a tres metres per sota del nivell del mar) i deixar onades en una de les platges perquè els surfistes poguessin continuar practicant. Aquestes modificacions han costat 1,8 milions d'euros, de manera que el pressupost total serà de 20,6 milions d'euros.


Segons el ministeri, l'inici de les obres serà imminent i no és necessària la redacció d'un nou projecte, ja que un retard més gran en la seva execució causaria un greu perjudici públic perquè es continuaria perdent sorra. El municipi ha demanat que els treballs no coincideixin amb la temporada de platja.Les obres també impliquen l'aportació de més de 740.000 metres cúbics de sorra que garantiran que les platges comptin amb un ample mínim de 30 metres. Tot el procés intentarà frenar la complexa i costosa reposició que cada any s'ha de dur a terme quan els temporals s'emporten la sorra.Els col.lectius de surfistes, windsurfistes, pescadors, submarinistes i ecologistes han rebutjat l'obra perquè consideren que és extremadament agressiva amb el medi ambient, però tant el ministeri com l'ajuntament han rebutjat aquestes apreciacions. Els col.lectius acaben de crear la plataforma SOS Platges amb l'objectiu de denunciar els perjudicis d'aquest mur i evitar que el model s'estengui a altres platges catalanes.


REBUIG"Estem analitzant l'abast de l'obra per poder avaluar científicament i ambientalment l'impacte que té. Farem un manifest entre un gran nombre d'entitats per rebutjar l'obra", va explicar Santi Escartín, que és coordinador de l'associació ecologista Xatrac, adherida a la plataforma.Daniel López, president de l'Associació Catalana de Surf, un dels col.lectius més actius contra el projecte, va explicar que es faran manifestacions durant els pròxims mesos, en què es farà una crida a protestar a altres grups com els ecologistes i els pescadors.

No hay comentarios: